Se YouTube indslag lavet af KlimaTV fra Balanceakten og debatmødet på Roskilde Festival – find link her til venste.
Og læs pressemeddelelsen fra projektet her:
Pressemeddelelse fra kampagnen Balanceakten, d. 1. juli 2010
Balanceakten på Roskilde Festival
– kommer fra Folketinget og COP15
4 af Balanceakt-skulpturerne, ved Jens Galschiøt, vil være på Roskilde Festival, placeret lige til venstre for Orange Scene. Jens Galschiøt har bidraget til at visualisere kampagnen for uddannelse for bæredygtig udvikling. Skulpturerne er netop flyttet fra København hvor de har stået centrale steder siden COP15 klimatopmødet i december i København – bl.a. har én af skulpturerne stået på Christiansborg Slotsplads.
150 efterskoleelever møder centrale miljøhelte, som Søren Hermansen fra Samsø, på Roskilde Festival. Projektet Balanceakten bringer dem sammen. Om Søren Hermansen kan det siges at TIME Magazine har kåret ham til en af verdens miljøhelte.
Eleverne bliver bekendt med gode nordiske eksempler på bæredygtig udvikling, beskrevet i den nylig udkomne ’Balanseboka’. Til sammen er det i denne bog beskrevet 21 eksempler på hvordan erfaringer fra lokalsamfund møder uddannelsessektoren i Skandinavien. Eleverne i ”Balanceakt-programmet” på Roskilde Festival får den oplevelse at de gennem bæredygtig praksis kan forstå og senere vælge at optræde på en måde som sikrer kommende generationer de samme muligheder som os.
Tre miljøhelte
Foruden eksemplet fra Samsø, som er kendt for at være selvforsynende med vedvarende energi, er også de gode eksempler Malmö, Friland og Brenderup Højskole tilstede på Roskilde. Friland er en økolandsby som udvikler bæredygtig byggeri og en økologisk livsstil. Ildsjælen Steen Møller kommer og fortæller om dette.
Fra Brenderup Højskole kommer forstander Ole Dedenroth. Han vil fortælle om hvordan de der byggede et stort halmhus for at huse koncerter og større arrangementer. Ved at vælge økologiske og demokratiske løsninger, sparede man penge, og sad igen med tillægsværdier som læring, tilhørsforhold og ejerskab, fortæller han.
Malmø er en by hvor økologi og social udvikling er centrale satsinger. Der satses på grønne bydele, blandt andet med balkonghaver. Trevor Graham præsenterer byens arbejde.
Malmø er en stor by, Samsø er en lille kommune, Friland er et sted for eksperimenter og Brenderup er en mødeplass mellem gode eksempler og pædagogik. Til sammen viser disse miljøhelte
hvordan uddannelses sektorerne kan ta i brug erfaringer fra lokalsamfundspraksis, siger Kai Arne Armann fra projekt Balanceakten. De tre sistnævnte steder er præsentert i Balansebogen som fortæller om FNs tiår for uddannelse for bæredygtighed og som præsenter god praksis og pædagogiske hjælpemidler.
– Søren Hermansen og de tre andre er fantastiske inspirationskilder, fortsætter Kai Arne Armann. Ildsjæle er vigtige, det ser vi når vi beskriver og formidler gode eksempler på bæredygtig praksis i lokalsamfund i og udenfor Norden, fortsætter han. Norske Stiftelsen Idébanken og danske Øko-net står sammen bag arrangementet på Roskilde, gennem projektet Balanceakten, en nordisk kampagne i anledning FN tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (2005-2014).
Fremtidsbilleder
De musikglade elever bliver bedt om at undersøge og forestille sig hvordan Roskilde Festival om 40 år kan være en endnu mere bæredygtig festival, en festival som ikke bruger ressourcer på en måde som hindrer fremtidens musikere at rocke.
Resultater
Mellem musikhøjdepunkterne søndag 4. juli vil resultaterne fra skoleelevernes møde med miljøheltene og temaet Uddannelse for Bæredygtig Udvikling præsenteres på festivalområdet.
Mer information om Balanceakten: www.thebalancingact.info
Kontaktinformationer til Balanceakten:
Lars Myrthu-Nielsen, Øko-net, Danmark: lmn@eco-net.dk +45 4073 4324
Kai Arne Armann, Idébanken, Oslo: kai@armann.info +47 951 18 412
Læg en kommentar